“Van die ene maak ik worstjes”

Een reportage over een biologische boerderij in het zuiden van Engeland.

Gepubliceerd in de Krant van de Aarde

Het regent pijpenstelen in de Engelse county Dorset, maar dat mag de pret niet drukken. Zonder al dat nat deed de omgeving vast niet zo prachtig groen en vruchtbaar aan. Er is in de wijde omtrek van glooiende heuvels en donker bos al een uur geen stad te bekennen. Slechts hier en daar wat boerderijen, een dorpje of bezienswaardigheid als Stonehenge, een ruïne of ander ouds. De smalle weggetjes hebben aan weerskant een hoge haag en bij elke tegenligger is het even oppassen dat je niet intuïtief naar de verkeerde kant uitwijkt. Voor degenen die het vergeten waren: in Engeland rijden ze links van de weg. Mt Pleasant, één van de gastboerderijen van organisatie Featherdown ligt hier, middenin de brede Blackmore Vale. Ver van elke stad of andere vorm van bewoonde wereld.

Houten kist met bevroren kruiken

De gastboerderijen van Featherdown zijn toegankelijk voor toeristen. Op het land rondom het werkende bedrijf staan grote tenten waarin vakantiegangers kunnen verblijven. Deze ‘bungalows gemaakt van tentdoek’ hebben geen elektriciteit en zijn uitgerust met een houtoven. De koelkast bestaat uit een houten kist met bevroren kruiken, wat doet vermoeden dat je hier niets in moet bewaren wanneer de buitentemperatuur de twintig graden Celsius overschrijdt. Toch is deze vorm van kamperen een stuk luxer dan het verblijf in menig koepeltentje of vouwwagen: zo heeft elke tent een oppervlak van minstens dertig vierkante meter, zijn er echte bedden, ligt er een houten vloer, is er een keuken met potten en pannen en een toilet dat doortrekt. Voor het nemen van een douche is het noodzakelijk enkele meters door het hoge, natte gras af te leggen. Voor alle andere activiteiten die warm water vereisen rest de ketel en de houtoven. Let wel: het zetten van een kopje thee duurt, als het vuur nog aangestoken moet worden, minstens een uur; het bereiden van een complete maaltijd inclusief het koken van afwaswater minstens drie.

Verboden voor auto’s

Bij aankomst op Mt Pleasant is Jacky, de hulp, bezig de tenten op het veld naast de boerderij schoon te maken. Terwijl ze de bagage met een bolderkar richting de tent rijdt –auto’s mogen het veld niet op zodat ze de sfeer en het uitzicht niet kunnen verpesten- legt ze het een en ander uit over het verblijf. “We hebben het campinggedeelte nu voor het derde seizoen.” Er is slechts één andere tent bezet: een gezin met kleine kinderen waagt zich aan haar eerste Featherdownervaring. Jacky vertelt dat het in de weekenden aanzienlijk drukker is. En ook in het vakantieseizoen is het veld grotendeels volgeboekt. Gezien de ruimte tussen de tenten lijkt de aanwezigheid van andere gasten echter niet veel uit te maken. Al zou de gezamenlijke pizza-avond wellicht wat gezelliger zijn.

“Van die ene maak ik worstjes”

De boerenfamilie Miller is op vakantie, maar de man des huizes Mike is eerder teruggekomen zodat hij de nieuwe gasten een toer kan geven op zijn bedrijf. Liefdevol introduceert hij de twee geiten Danni Minogue en Sheryl Cole, Burger de pony, Spook de hond, vier nog naamloze maar zojuist ter wereld gekomen puppy’s, commerciële varkens, andere varkens, koeien met hun kalveren, lammetjes en ongeveer duizend schapen. De kinderen kunnen hun geluk niet op in de beestenboel en terwijl ze Sheryl en Danni de fles geven zegt Mike: “Kijk die twee varkens daar, ik denk dat ik van de ene worstjes maak en van de andere spek.” De boerderij heeft haar eigen larder, een winkeltje met diverse producten en een grote vriezer. In die vriezer zit het vlees van de dieren die ooit in deze stallen rondliepen. De gasten kopen er hun barbequepakket. “Nu weet je tenminste precies waar je worstjes vandaan komen”, zegt Mike en vertelt dat de varkens zo’n zesentwintig weken bij hem zijn voordat ze naar het slachthuis gaan.

Deels biologisch

Mt Pleasant is slechts deels biologisch en hoewel Featherdown duurzaamheid hoog in het vaandel heeft hoeven de boerderijen niet volledig aan de standaarden te voldoen. Op Mt Pleasant zijn de varkens dat bijvoorbeeld niet. Ze hebben veel bewegingsruimte en niets doet denken aan massaproductie, maar het voer is niet biologisch. Dat is volgens Mike te duur. Het land is wel biologisch: er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat zorgt nogal eens voor problemen bij de gasten, blijkt uit een interview met Anna, Mike’s vrouw en moeder van zijn twee kinderen: “Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken betekent dat er hier en daar distels staan en dat valt bij sommige families niet in goede aarde. Vooral als ze kleine kinderen hebben krijgen we weleens commentaar.” Anna vertelt dat Mt Pleasant haar campinggedeelte kreeg om extra inkomsten te genereren, want louter van de opbrengst van de producten kunnen de Millers niet leven.

Koe-geboe en sms’jes

Dat de boerderij in de eerste plaats een bedrijf is moge duidelijk zijn. De familie is ontzettend druk met de dagelijkse bezigheden en hoewel ze vriendelijk en behulpzaam zijn krijg je soms het idee dat je in de weg loopt. Toch kan Anna de camping erg waarderen. Ze vindt het concept van Featherdown mooi en leent er graag een gedeelte van haar land aan. “Ik heb het idee dat de gasten het naar hun zin hebben en dat het vooral voor gezinnen met kleine kinderen goed werkt. Ik kan me voorstellen dat oudere kinderen zich hier sneller gaan vervelen, maar die kleintjes vinden de ruimte en de dieren geweldig.” Soms gaat het ook wel eens helemaal verkeerd. Zo vertelt Anna dat op een dag gasten kwamen die hun eten lieten bezorgen tot aan de tent. “Een pizzakoerier past niet binnen het concept van Featherdown.” En na een mid-week op de camping realiseer je je waarom: het gebrek aan elektriciteit vergt geduld, maar dwingt je af te remmen. Na een dag of twee beginnen de klamme lakens te wennen. En als je niet meer bij elk koe-geboe denkt dat je een smsje hebt ontvangen kom je langzaam los van de alledaagse sleur. Al wat rest zijn de heerlijke eerlijke worstjes, de tientallen kaarsjes, de pikzwarte nacht en de oorverdovende stilte van het land met de distels.

Advertisements